“Boeren demonstreren tegen strengere milieueisen, activisten strijden voor radicaal klimaatbeleid en er is nog steeds geen structurele oplossing voor het migratievraagstuk. En dat terwijl Poetin vecht aan de poorten van Europa en we door de opkomst van AI voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Ondertussen zit jij thuis op de bank met gemixte gevoelens; “wéér verkiezingen?”, “wat dóén ze daar überhaupt in Brussel?” en “ik ken toch geen Europarlementariërs”. “No worries, we got you.”

Deze tekst komt van “De Kiesmannen”, een aantal bevlogen jongeren die andere jongeren informeren over politieke en maatschappelijke thema’s (https://dekiesmannen.nl/). Dat doen zij door theatershows, podcasts en workshops te ontwikkelen en uiteraard te delen.

In november van het vorige jaar heeft een aantal Revius leerlingen daar al een voorproefje van gehad en zij waren heel enthousiast.

In juni vinden er verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In Nederland mogen we op we op 6 juni naar de stembus. Dat wij in vrijheid kunnen en mogen stemmen is iets wat de junior European Parliament ambassadors van het Revius Lyceum graag onder de aandacht brengen, binnen en buiten school. Zij hebben daarbij de hulp ingeroepen van “De Kiesmannen”.

In plaats van een Europaproject dat elk jaar in V4 plaatsvindt hebben zij “De Kiesmannen” bereid gevonden om op woensdagmiddag 17 april een interactieve theatershow voor leerlingen te verzorgen. Natuurlijk weten zij dat veel leerlingen nog geen 18 jaar oud zijn en dus nog niet mogen stemmen maar kennis over de EU heb je altijd nodig. Waarom? Dat zal na de wervelende show van “De Kiesmannen” helemaal duidelijk zijn geworden.

“De Kiesmannen”, (ook vrouwen) nemen leerlingen aan de hand van interactie, filmpjes en humor mee in hoe de Europese Unie werkt, wat de rol is van het Europees Parlement, wat de belangrijkste verkiezingsthema’s zijn en hoe belangrijk het is dat jongeren hun stem laten horen en niet alleen tijdens verkiezingen!

Wethouder Karin Oyevaar zal dat onderstrepen en het startsein geven niet alleen voor deze show maar ook voor school brede aandacht voor de EU in aanloop naar de Europese Verkiezingen.