Een belangrijk plusprogramma en grote trots van de school is de Revius Debating Society. Deze groep leerlingen gaat jaarlijks naar diverse debattoernooien en komt altijd terug met mooie herinneringen, nieuwe vaardigheden en onvergetelijke ervaringen.Debat op het Revius

De Revius Debating Society (RDS) is een groep Revianen die jaarlijks in totaal aan ongeveer elf Nederlands- en Engelstalige debattoernooien meedoen. Deze zijn van verschillende niveaus en vinden verspreid over Nederland, Europa en heel de wereld plaats. De RDS is voor bovenbouwleerlingen van havo en vwo, maar ook enthousiaste derdejaars zijn van harte welkom. Daarnaast is er een speciaal debat voor vmbo, en zelfs leerlingen uit de gehele onderbouw kunnen meedoen aan een instap-debat. Meer informatie over deze en andere toernooien leest u verder op deze pagina.

Bijna elke week wordt er door twee captains (ervaren debaters uit de vijfde en zesde klas) training gegeven aan een team dat de school vertegenwoordigt op één specifiek toernooi. Deze trainingen vinden plaats tijdens het zesde uur op dagen van het 60-minutenrooster, in de speciale debatkamer (2.17) of in een lokaal op Square One.

Wat? Debat!

Debat is er in verschillende vormen. Bij veel toernooien draait het om het Plenaire Debat, de General Assembly. Hierbij worden resoluties behandeld die oplossingen voorstellen voor een bepaald probleem. Dat zijn altijd maatschappelijke en politieke kwesties die vandaag de dag van belang zijn. Deze debatvorm wordt ook bedreven door internationale politiek. De Model United Nations (MUN), Model Europees Parlement (MEP) en European Youth Parliament (EYP) bootsen deze vergaderingen na. Andere debattoernooien hanteren een vrijere en informelere vorm, maar uiteindelijk gaat het allemaal om hetzelfde. Een debater moet zijn of haar mening kunnen verwoorden en beargumenteren, maar zich ook kunnen verplaatsen in de overtuiging van een ander. Debat gaat om het aanvallen van elkaars standpunten met slimme argumenten, en vervolgens kritiek op eigen ideeën weerleggen. Dat gebeurt in de vorm van speeches, kritische vragen en één-op-één discussies.

Meedoen

De RDS biedt Revianen zeer waardevolle mogelijkheden zich te ontwikkelen tot sterke debaters. Maar naast argumentatie- en spreekvaardigheden leer je je ook te presenteren en verbeter je je sociale omgang, en dat komt in het hele leven van pas. Debattoernooien zijn vaak ontzettend gezellig en daarmee een vruchtbare bodem voor levenslange (internationale) vriendschappen. Persoonlijke verhalen van ex-leden van de RDS lees je op de facebookpagina van de Revius Debating Society. Groot voordeel van lidmaatschap van de RDS is natuurlijk de benoeming op je Revius CV. Debatactiviteiten staan goed op je CV en vergroten je toelatingskansen bij studies en banen. Genoeg reden om mee te doen dus! Onderaan de pagina kan je je inschrijven voor een toernooi.

Toernooien

De RDS heeft twee takken: de Revius English Debating Society (REDS) neemt deel aan de Engelstalige debattoernooien MUN en EYP; de Revius Dutch Debating Society doet mee aan Nederlandstalige debatten als het NK Debatteren, Lagerhuis en het VMBO Debattoernooi. Elk van deze toernooien heeft eigen kenmerken die ze onderscheiden van de anderen. Zo is er voor ieder wat wils! En een Reviaan kan zowel meedoen aan een Engelstalig als Nederlandstalig debat, zolang de praktijk het toestaat.