Vwo’ers kunnen goed leren. Dat is natuurlijk geen garantie tot succes, want daarvoor is meer nodig. Het belangrijkste is nieuwsgierigheid, houden van uitdagingen en open staan voor alles wat er in de wereld gebeurt. Voor zulke leerlingen valt er op het Revius veel te leren, te ontdekken en te doen.

Voor vwo-leerlingen op het Revius Lyceum valt er iets te kiezen. Wie in de H/V-klas begint kan in de 2e klas naar het atheneum. Wie in de brugklas direct op het vwo begint kan naar: het tweetalig atheneum, het tweetalig gymnasium of het Nederlandstalig vwo (met Latijn in klas 1). Het atheneum is zonder klassieke talen, het gymnasium is met klassieke talen.

Uitdagend

Wij willen graag dat je na zes jaar weggaat met een mooie cijferlijst en een waardevol diploma. Daar werk je hard voor bij de verschillende vakken. Welk profiel je kiest, bepaal je zelf. Welk extra vak je kiest, bepaal je zelf. Als vwo’er kun je uit veel vrije examenvakken kiezen, zoals filosofie, tekenen en kunstgeschiedenis, muziek, Spaans, wiskunde D, Natuur Leven en Technologie (NLT) en International Baccalaureate (IB).
Je leert veel uit een boek, door practica, door presentaties of via je iPad. Toch begrijp je sommige dingen beter, als je erop uittrekt. Daarom zijn er verschillende excursies, bijvoorbeeld naar het oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon, naar het Rijksmuseum voor Oudheden, het Archeon of naar het planetarium in Artis.

Ook zijn er projecten die je meer leren over de wereld om je heen; zoals het Europaproject (klas 4), arbeidservaringsproject (klas 3) en de buitenlandexcursie (klas 5). Tijdens deze projecten zet je jouw kennis om in acties!

Naast alle kennis die je opdoet op school, leren we je ook steeds zelfstandiger en verantwoordelijker te worden.

Gymnasium, wat is dat eigenlijk?

Houd je van verhalen met verschrikkelijke monsters, dappere helden en machtige goden? Vind je het leuk om een nieuwe taal te leren? En lijkt je het interessant om na te denken over de vraag hoe taal werkt? Wil je graag weten waarom de wereld om ons heen geworden is zoals die is? Dan is het gymnasium iets voor jou!

In de brugklas begin je met het vak Latijn. Je maakt kennis met de Romeinse goden en leert een aantal mooie mythes kennen. Daarnaast leer je vertalen om deze verhalen in het Latijn te lezen. In de tweede klas kom je in aanraking met een geheel nieuw alfabet bij het vak Grieks. Het alfabet van de Grieken is namelijk heel anders dan dat van ons. Bij Grieks leer je hoe de oude Grieken dachten over het ontstaan van het begin van de aarde, maak je kennis met gekke filosofische theorieën en lees je verhalen over helden als Odysseus, Achilleus en Theseus.

Aan het eind van de derde klas kun je doorgaan met één van de twee of beide klassieke talen. In de bovenbouw lees je teksten over mythes, filosofie en geschiedenis die door belangrijke Griekse en Romeinse schrijvers geschreven zijn. Ook staan we stil bij de vraag wat de Grieken en Romeinen zelf vonden van deze verhalen en wat wij er nu nog van kunnen leren.

Naast  de lessen organiseren we ook een aantal activiteiten. Zo is er jaarlijks een gymnasiumdag, waarop we de hele dag dingen doen die met de Oudheid te maken hebben. Daarnaast gaan we in de derde klas naar de voormalige Romeinse stad Xanten en is er in de vijfde klas natuurlijk de Romereis. Voor veel leerlingen is dit het hoogtepunt van hun gymnasiumopleiding.

Plusprogramma

Als je het aankunt, is er nog een aantal mogelijkheden om je breder te ontwikkelen. Als je dat doet, vermelden wij het op je rapport en als je een heel traject doorloopt, krijg je daarvoor een certificaat. Sommige certificaten helpen om makkelijker een studieplek te krijgen. Zo kun je certificaten voor je taalvakken halen, of zelfs een module volgen in hele andere taal zoals Spaans. Voor de bèta’s zijn er verdiepingsmodules in de exacte vakken. Alvast nieuwsgierig naar de Universiteit? Met U-Talent volg je daar alvast wat lessen. Ook kun je jouw vaardigheden trainen als redacteur van de schoolkrant of als lid van het Revius debatteam. En dit is nog lang niet alles; veelzijdig dus. Wij vinden het in ieder geval belangrijk dat jij als veelzijdige vwo’er op het Revius jouw talenten ontwikkelt.

Bij zoveel keuzes is het maar goed dat je een mentor hebt, die je bij het kiezen helpt. En als het op het kiezen van een richting aankomt, is er de decaan, die je begeleidt bij het maken van een goede profielkeuze in klas 3. Aan het eind van je schoolloopbaan helpt deze ook bij het kiezen van je vervolgopleiding.

Hieronder zie je het stroomschema van het onderwijs op het Revius.