Breed aanbod

Als je een vwo-advies hebt gekregen, dan kun je bij ons naar het atheneum of gymnasium. Het zijn allebei leerroutes die goed passen bij leerlingen die nieuwsgierig zijn en ervan houden om uitgedaagd te worden. Naast dat je veel leert bij verschillende vakken, leer je op school ook allerlei kanten van jezelf kennen. Met alle kennis die je opdoet op school, leren we je steeds zelfstandiger en verantwoordelijker worden.

Na de brugperiode en derde klas ga je naar de bovenbouw. Ons vwo heeft een breed aanbod aan vakken. De decaan helpt je bij het maken van een goede keuze. Buiten de verplichte vakken, hebben we een groot aantal keuzevakken, zoals: filosofie, muziek, Natuur Leven & Technologie, Spaans, wiskunde D, tekenen & kunstgeschiedenis. Veel gymnasiumleerlingen kiezen er in de bovenbouw voor om door te gaan met Latijn of Grieks. Op die manier krijgen ze niet een gewoon vwo-diploma maar een gymnasiumdiploma.


Gymnasium, wat is dat eigenlijk?

Houd je van verhalen met verschrikkelijke monsters, dappere helden en machtige goden? Vind je het leuk om een nieuwe taal te leren? En lijkt je het interessant om na te denken over de vraag hoe taal werkt? Wil je graag weten waarom de wereld om ons heen geworden is zoals die is? Dan is het gymnasium iets voor jou!

In het eerste leerjaar begin je met het vak Latijn. Je maakt kennis met de Romeinse goden en leert een aantal mooie mythes kennen. Daarnaast leer je vertalen om deze verhalen in het Latijn te lezen. In het tweede leerjaar kom je in aanraking met een geheel nieuw alfabet bij het vak Grieks. Het alfabet van de Grieken is namelijk heel anders dan dat van ons. Bij Grieks leer je hoe de oude Grieken dachten over het ontstaan van het begin van de aarde, maak je kennis met gekke filosofische theorieën en lees je verhalen over helden als Odysseus, Achilleus en Theseus.

Aan het eind van de derde klas kies je één van de twee of beide klassieke talen. In de bovenbouw lees je teksten over mythes, filosofie en geschiedenis die door belangrijke Griekse en Romeinse schrijvers geschreven zijn. Ook staan we stil bij de vraag wat de Grieken en Romeinen zelf vonden van deze verhalen en wat wij er nu nog van kunnen leren.

Naast de lessen organiseren we ook een aantal activiteiten. Zo is er jaarlijks een gymnasiumdag, waarop we de hele dag dingen doen die met de Oudheid te maken hebben. Daarnaast gaan we in de derde klas naar de voormalige Romeinse stad Xanten en is er in de vijfde klas natuurlijk de Romereis. Voor veel leerlingen is dit het hoogtepunt van hun gymnasiumopleiding.

 

Aanmelden klas 2 en hoger

Leerlingen die zich willen aanmelden voor klas 2 en hoger nemen na 1 maart contact op met de desbetreffende afdelingsleider. Hier kun je alles lezen over de de toelatingsprocedure en de criteria. Het registratieformulier vind je hier.