Bèta-excellent is er voor leerlingen die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken op het brede vlak van biologie, wiskunde, natuurkunde of scheikunde.

Voor alle leerlingen

Bèta-excellent is er voor leerlingen die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken op het brede vlak van biologie, wiskunde, natuurkunde of scheikunde. Als je meedoet, besteed je zo’n 1 à 2 uur per week aan projecten over bijvoorbeeld het bewijs van de stelling van Pythagoras, het bouwen van vliegtuigen, de kennis van hersenen, het programmeren van robots of over schoon drinkwater. Ook kan je zelf onderwerpen aandragen waar je mee aan de slag kan om er zo meer over te weten te komen. Bèta-excellent staat open voor álle leerlingen van mavo, havo of vwo van klas 1 t/m 6. In totaal zullen er vier gezamenlijke bijeenkomsten zijn en tussendoor werk je in een groepje of alleen aan je project.

Workshops

Een aantal van de bèta-excellent leerlingen in klas 1/2, in H3/V3 of in V4 kunnen zich elk jaar één of twee dagen bezighouden met een van de thema’s die de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht op hun Campus aanbieden. Eén voorbeeld is de anatomie, chemie en microbiologie van de spijsvertering. Bij deze workshop wordt gekeken naar de verschillen van het maagdarmkanaal bij dieren en mensen, naar de plek waar we voedsel verteren en wat de rol is van darmbacteriën. Een wetenschapper geeft uitleg en beantwoordt vragen. Zo zijn er meer boeiende onderwerpen.

Masterclasses

Voor leerlingen in de bovenbouw zijn er op meerdere momenten in het jaar masterclasses op de universiteit en hogeschool. Daarnaast is er voor leerlingen in havo 4 en leerlingen in vwo 5 en 6 een extra uitdagend programma. Hierbij ga je één of twee jaar lang 1 dag per drie weken naar de hogeschool of universiteit. Je krijgt daar les van docenten die ook aan de hogeschool of universiteit werken. Deelname aan Bèta excellent is een pré als je aan dit programma mee zou willen doen.