Wist je dat als je de Nederlandse nationaliteit bezit je automatisch ook Europees burger bent? Dat je dan dus ook mee mag denken en doen als het om de Europese Unie (EU) gaat?  Vraag jij je af waarom en hoe, en zit je in havo 4 of vwo 4? Dan ben je van harte welkom in deze groep.

Als het over de Europese Unie gaat hoor je vaak “Brussel bepaalt ”maar is dat ook zo en wie is/zijn dan Brussel? Zijn dat niet gewoon mensen zoals jij en ik? Hoe zit dat dan? Nou, daar gaan we ons in deze groep dus mee bezighouden: wat is de EU, waarom is er een EU en hoe werkt dat en vooral ook hoe kunnen wij – ja, ook jij-  daar invloed op uitoefenen.

Wat doe je nog meer? We nemen een kijkje achter de schermen in Brussel en gaan in gesprek met leden van het Europees Parlement (EP) en andere EU instellingen in Brussel. We gaan, als het even meezit, naar Straatsburg om voor een dag in de rol van een lid van het EP te kruipen en op die manier samen met zo’n 500 leerlingen van andere EU scholen te ervaren hoe het er in het EP aan toe gaat. We bezoeken de Raad van Europa, Europol of Eurojust en zo mogelijk de vaste Kamer commissie voor Europese Zaken in Den Haag , we nemen deel aan landelijke junior ambassador dagen, nationale- en internationale Webinars en nog meer. Alle kennis die jij opdoet draag je ook weer over op anderen. Ja, je kunt best zeggen dat we een interessant en flexibel programma hebben!

Wist je overigens dat het Revius een officiële European Parliament Ambassador School is? Dat betekent ook dat er ambassadeurs zijn, Junior European Parliament Ambassadors (JEPA’s). Zo mag jij je officieel noemen als je actief aan dit plusprogramma deelneemt. Je ontvangt na afloop een certificaat van het EP. JEPA’s zijn er niet alleen in Nederland maar in alle landen die deel uitmaken van de EU. Inmiddels werken we met velen van hen intensief samen. Die mogelijkheid krijg jij ook. Samen met onze partnerscholen vormen we EU teams zodat jij direct online contact hebt met leeftijdgenoten uit andere EU landen. De kans dat daar een bezoek aan een EU partnerschool uit voortkomt is groot.

Een extra (plus) activiteit? Ja inderdaad, een hele leuke en interessante die relatief weinig tijd in beslag neemt en jou veel oplevert:  junior ambassadors komen gemiddeld één maal per vier weken bij elkaar. Er zijn in principe geen kosten aan deelname verbonden, behalve als we op pad gaan en er geen subsidie beschikbaar is.

Natuurlijk staat deze plusactiviteit goed op jouw CV! Wij hebben al verschillende keren gemerkt dat bij vervolgopleidingen, stages, beurzen e.d. deze activiteit enorm wordt gewaardeerd! Heb je belangstelling of wil je meer informatie, neem dan contact op met mevrouw Wieringa (n.wieringa@reviusdoorn.nl). Wacht daar niet te lang mee! Er kan maar een beperkt aantal leerlingen Junior European Parliament Ambassador worden!