Junior European Parliament Ambassador groep
Wist je dat als je de Nederlandse nationaliteit bezit je automatisch ook Europees burger bent? Dat je dan dus ook mee mag denken en doen als het om de Europese Unie (EU) gaat?  Vraag jij je af waarom en hoe, en zit je in havo 4 of vwo 4? Dan ben je van harte welkom in deze groep.

Moet je dan vóór of juist tegen de Europese Unie zijn? Uhm, daar houden wij ons niet mee bezig. Wat wij wel belangrijk vinden is, dat we weten wat de EU is, waarom zij er is, hoe zij werkt en vooral ook hoe wij – ja, ook jij-  daar invloed op kunnen uitoefenen. Natuurlijk levert dat stof tot discussie op  en die discussie gaan we zeker niet uit de weg! Die gaan we juist aan, ook samen met onze partnerscholen uit andere EU landen. We vormen EU teams zodat jij direct online contact hebt met leeftijdgenoten uit andere EU landen.

Wat doe je nog meer? We nemen een kijkje achter de schermen in Brussel en gaan in gesprek met leden van het Europees Parlement en andere EU instellingen in Brussel. We gaan, als het even meezit, naar Straatsburg om voor een dag in de rol van een Europarlementariër te kruipen en op die manier samen met zo’n 500 leerlingen van andere EU scholen te ervaren hoe het er in het Europees Parlement aan toe gaat. We bezoeken de Raad van Europa, Europol of Eurojust en zo mogelijk de vaste Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken in Den Haag , we nemen deel aan landelijke junior ambassador dagen, nationale- en internationale Webinars en nog meer. Ja, je kunt zeggen dat we een interessant en flexibel programma hebben! Alle kennis die jij opdoet draag je ook weer over op anderen.

Wist je overigens dat het Revius een officiële European Parliament Ambassador School is? Dat betekent  dat er ambassadeurs zijn, Junior European Parliament Ambassadors, kortweg JEPA’S. Zo mag jij je officieel noemen als je actief aan dit plusprogramma deelneemt. Natuurlijk ontvang je na afloop een certificaat van het Europees Parlement.

Een extra (plus) activiteit? Ja inderdaad, een hele leuke en interessante die relatief weinig tijd in beslag neemt en jou veel oplevert:  junior ambassadors komen gemiddeld één maal per vier weken bij elkaar. Er zijn in principe geen kosten aan deelname verbonden, behalve als we op pad gaan en er geen subsidie beschikbaar is.

Natuurlijk staat deze plusactiviteit goed op jouw CV! Wij hebben al verschillende keren gemerkt dat bij vervolgopleidingen, stages, beurzen e.d. deze activiteit enorm wordt gewaardeerd!