Villa Revius is de winnaar van de regionale Onderwijsprijs 2017-2019 in de categorie voortgezet onderwijs.
12 Winnaars gaan door naar de landelijke finale op 27 maart in Leiden waar de ‘Oscar van het Nederlands onderwijs’ wordt uitgereikt.

Lovend juryrapport

“Schooluitval is een probleem, waarbij met name de (gedeeltelijke) ’thuiszitters’ zich vaak in een schrijnende en uitzichtloze situatie bevinden. Er is geen standaardoplossing voor dit groeiende probleem, maar het Revius Lyceum heeft met Villa Revius een bewonderenswaardig project neergezet, dat ondanks de vrij korte bestaanstijd veelbelovende resultaten boekt. De jury is nu al overtuigd van de grote potentie van deze inzending.”

Uniek onderwijsaanbod

Bij de totstandkoming van Villa Revius hebben de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Revius Lyceum Doorn de handen ineengeslagen om tot een uniek onderwijsaanbod te komen. De Villa biedt een combinatie van onderwijs en een passend ondersteuningstraject.

Minder moeten

Het doel van het onderwijs op deze manier is het voorkomen of verminderen van thuiszitten met als motto: ‘we kijken minder naar wat moet en meer naar wat een jongere aankan op het gebied van onderwijs met aanpassingen in het rooster en gerichte begeleiding’. Ook voor leerlingen die wellicht gaan uitvallen is er plek.

Begeleiding

De gemeente Utrechtse Heuvelrug stelt een begeleider passend onderwijs voor de dagelijkse begeleiding in de Villa beschikbaar. Daarnaast lopen gedurende de dag docenten binnen om de leerlingen te ondersteunen bij bepaalde vakken. Andersom kunnen leerlingen ook een deel van een dag of les doorbrengen bij hun eigen klas.