REDS met veel plezier en succes naar LMUNA

Krakende hersens en vooral wijze woorden

Krakende hersens en vooral wijze woorden waren er in het weekend van 6 tot 8 oktober te horen in Arnhem. Een delegatie van de Revius Debating Society (RDS) was namelijk afgereisd naar het oosten van ons land om drie dagen lang te debatteren over de ontwikkeling van onze planeet. Twintig enthousiaste leerlingen stapten op vrijdagochtend met gezonde spanning uit de bus en voor zich zagen zij het Lorentz Lyceum waar het debat plaatsvond.

Lorentz Model United Nations Arnhem, ofwel LMUNA, is een debattoernooi waar leerlingen vanuit verschillende landen naar Arnhem toe komen om zich drie dagen volledig toe te wijden aan een resolutie die onze wereld wellicht een stukje beter maakt. Iedereen wordt opgedeeld in een aparte commissie waar zij de mening van het land dat zij toegewezen hebben gekregen naar voren brengen. Wij waren dit jaar bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Senegal en Jamaica. Het is vooral lastig om je eigen mening achterwege te laten en de mening van je land te verdedigen. Daarnaast is het moeilijk dat er geen woord Nederlands gesproken tijdens de debatvoering, dus dat je Engelse kunsten tip top in orde moeten zijn.

In iedere commissie, die uit 30 tot 70 debaters bestaat, kan een lid zich onderscheiden door veel argumenten en weerleggingen in te brengen. Wie dit het beste doet maakt kans om verkozen te worden tot “best delegate”. Roland van Dam en Noor van Dijk is het gelukt om deze benoeming dit jaar binnen te slepen! Een bijzonder knappe prestatie en dat legt de lat voor het LMUNA van volgend jaar weer een stukje hoger.

Naast al het slimme gedoe is er ook genoeg tijd voor gezelligheid! Met het team hebben we twee nachten overnacht in een Stay-Okay aan de rand van de stad. Na het debatteren is iedereen wel in voor een feestje en dat laten we dan ook graag zien als echte Revius.

Naar LMUNA wordt altijd enorm uitgekeken door de RDS: zowel de ervaren als nieuwe leden brengen ontzettend veel leuke en leerzame ervaringen mee naar huis! Ook over deze editie durf ik weer te zeggen dat het een succes was!

Willem van der Goes, V5D

Namens de Revius English Debating Society