Het afgelopen jaar heeft het Revius Lyceum met team RoboRev deelgenomen aan een internationale wedstrijd: de FIRST Tech Challenge (FTC). De Amerikaanse organisatie FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) organiseert ieder jaar een robotcompetitie. Deelnemers laten zien dat hun robot bestuurd kan worden maar ook autonoom kan bewegen. RoboRev heeft eerst voorrondes gespeeld in Den Haag bij het Gymnasium Haganum en in Zeist bij De Breul. Hun fanatisme werd beloond want team RoboRev mocht meedoen aan de finale van het Benelux Championship in Eindhoven. Een knappe prestatie en een primeur voor onze school. Team RoboRev bereikte na vijf kwalificatieronden de halve finale. De finale bleek nog een brug te ver, maar het was een erg knappe prestatie met stuiterende leerlingen en een trotse docent.

Het Revius Lyceum doet in schooljaar 2023-2024 ook weer mee aan de FTC. Het beste team mag door naar het wereldkampioenschap in Houston, Texas (Verenigde Staten). Team RoboRev zal weer mee gaan doen maar wel zonder twee (Bryan en Dylan) van hun leden omdat zij gaan studeren. Het zou leuk zijn wanneer er naast Team RoboRev een nieuw team wordt geformeerd zodat we volgend jaar met twee teams aan de start kunnen staan.

Na de voorjaarsvakantie zullen we de derde klassen langsgaan om te vertellen over het plusprogramma Robotica. Leerlingen die zich aanmelden worden een dag uitgeroosterd. Tijdens deze dag kan de leerling ervaren wat het programma inhoudt en of het programma inderdaad bij hem/haar past. De deelnemers worden verdeeld in teams en gaan een robot bouwen en programmeren. Sommige leerlingen merken dat zij het leuk vinden om te knutselen aan de robot (engineering) of dat zij juist meer affiniteit hebben met het programmeren van de bewegingen. Ben je na deze dag nog steeds enthousiast, dan kan je in het nieuwe schooljaar met je team meedoen aan de FTC wedstrijden.

Ben je nieuwsgierig hoe zo’n wedstrijd eruit ziet? Klik hier op de livestream van de finale (1e wedstrijd RoboRev op tijdstip 53:50)