Een onvergetelijke ervaring: leerlingen van de plusprogramma’s Mensenrechten en Junior EP Ambassadors bezochten Griekse partnerschool.

Onvergetelijke indruk

Vorige week kwam er een einde aan het bezoek van leerlingen in de plusgroepen mensenrechten en Junior EP ambassadors aan hun Griekse partnerschool in Menemeni/Thessaloniki. De ervaringen zijn nog steeds aan het “indalen”. Het bezoek heeft een onvergetelijke indruk op iedereen achtergelaten. Dat kwam niet alleen door de andere omgeving/cultuur maar zeker ook door de open armen waarmee wij door de Griekse leerlingen/docenten werden ontvangen. Het spontaan delen van de cultuur van de Griekse Roma waarmee wij al eerder hadden kennis gemaakt; het bijwonen van een concert met muziek van Mikis Theodorakis, de Griekse, onlangs overleden componist, verzetsstrijder en politicus, in de Thessaloniki Concert Hall; het delen van de Griekse geschiedenis inclusief de “zwarte bladzijden”; zingen in de bus; de Sirtaki dansen; er zijn zoveel hoogtepunten tijdens de reis geweest.

Wij zijn nu bezig met het verzamelen van de foto’s en verslagen. Iedere deelnemer heeft gedurende de reis elke dag opgeschreven welke twee dingen het meeste indruk hebben gemaakt en waarom. Daarnaast hebben enkele leerlingen spontaan een dagboek bijgehouden. We gaan de komende tijd alles bundelen.

project Agents of Change

De reis staat natuurlijk niet op zichzelf maar maakt deel uit van het project “Agents of Change”, een, deels online, project over minderheden in de Europese Unie. De Roma gemeenschap in Dendrapotamos/Menemeni maakt daarvan deel uit maar uiteraard niet als enige.

De Griekse leerlingen hopen in het kader van dat project ons eveneens te kunnen bezoeken. Ook voor hen zal dat afhankelijk zijn van het verkrijgen van een Erasmus+ subsidie alhoewel sommige Griekse leerlingen direct na onze komst zelf zijn gaan sparen om hoe dan ook een bezoek aan ons mogelijk te kunnen maken. Ik ben ervan overtuigd dat wij ook hen met open armen zullen ontvangen.