HAVO Enterprise is een ondernemingsopleiding die je gelijktijdig met je HAVO-programma volgt.

Voor leerlingen die in 17-18 in de HAVO-bovenbouw zitten

Als je volgend jaar in de bovenbouw HAVO gaat beginnen met het profiel Economie en Maatschappij kun je op het Revius Lyceum Doorn een extra programma gaan volgen: HAVO Enterprise. Dit is een ondernemingsopleiding die je gelijktijdig met je HAVO-programma volgt.

Wat ga je allemaal doen?

1. Je krijgt één projectuur in de week, waarin je aan de slag gaat met een eigen bedrijf of een andere ondernemersopdracht. Je krijgt in de vierde klas workshops waarin je wordt begeleid bij de eerste stappen op het ondernemerspad. Die opdrachten kun je ook gebruiken om je profielwerkstuk te maken.
2. Je krijgt extra begeleiding van een mentor, om te leren plannen, om te leren hoe je prioriteiten moet stellen, om te leren wat je sterke en zwakke punten zijn, etc.
3. Je krijgt één extra lesuur Management en Organisatie in de week waarin je wordt voorbereid op drie extra theorie-examens die je kunt afleggen (Basiskennis Ondernemerschap, NIMA Basiskennis Marketing en Basiskennis Boekhouden/Elementair Boekhouden). De drie diploma’s die je daarmee kunt behalen, zijn landelijk erkende diploma’s die bij sommige vervolgopleidingen op hogescholen vrijstellingen kunnen geven.
4. Je krijgt extra gastlessen.
5. Je gaat naar de wereld buiten de school (bijvoorbeeld door een excursie, stage of iets anders).

Wat levert het je op?

Als je deze opleiding hebt gevolgd, weet je van jezelf of je geschikt ben om als ondernemer aan de slag te gaan, heb je de nodige praktische ervaringen opgedaan en beschik je over drie diploma’s waarmee je kunt laten zien dat je ook de nodige theoretische kennis hebt opgedaan (altijd nuttig voor je c.v.!).

Wat zijn de voorwaarden om mee te doen?

Wat zijn de voorwaarden om mee te doen?
Je zit straks in HAVO 4, hebt gekozen voor het profiel Economie en Maatschappij en je hebt als profielkeuzevak Management en Organisatie gekozen.

Wat kost het?

De school maakt veel extra kosten om deze opleiding te kunnen geven. Daar vragen wij een bijdrage voor van € 500 per schooljaar. In totaal (voor 2 jaren in HAVO 4 en HAVO 5) komt dat dus neer op € 1.000. Daarnaast kosten de externe examens € 80 per afgelegd examen. Dat is het bedrag dat de Associatie per examen per leerling bij de school in rekening brengt (als je alle drie de examens doet, kost dat dus € 240 exclusief eventuele herexamens). Het lesmateriaal moet je zelf aanschaffen. Dat kost ongeveer € 100 (maar misschien kun je dat tweedehands goedkoper doen).

Wil je meer weten, neem dan contact op met mijnheer Faessen (p.faessen@reviusdoorn.nl).