10 november is het Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgen, dat gaat toch over oudere volwassenen? Nou nee, ook veel jongeren zijn mantelzorgers!

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een gezinslid met een chronische ziekte of handicap, psychische aandoening of verslaving. Maar liefst 1 op de 4 kinderen groeit op met een zorgsituatie binnen een gezin. Op korte of lange termijn kan dit negatieve effecten hebben op schoolprestatie, persoonlijke ontwikkeling of werk. Waar hebben jonge mantelzorgers mee te maken:

  • Zorgen voor (taken waarvan iemand afhankelijk is)
  • Zorgen maken over
  • Rekening houden met
  • Aandacht missen

Vertel het op school!

Op onze school zijn statistisch gezien ongeveer 350 leerlingen ook jonge mantelzorger! Leerlingen die thuis te maken hebben met zorg, bijvoorbeeld om een zieke ouder, broer of zus. Hierdoor is de thuissituatie anders dan bij de meeste gezinnen.

Veel leerlingen beseffen niet dat zij jonge mantelzorgers zijn, en vertellen op school niet over hun thuissituatie. Toch kan dat wel een eerste stap zijn naar hulp. Bijvoorbeeld als ze zich door de thuissituatie niet goed kunnen voorbereiden op een toets. Als er zorgen zijn over thuis en het concentreren daarom lastig is. Of als het meenemen van vrienden naar huis moeilijk is.

Het Revius wil elke mantelzorgende leerling aanmoedigen vooral wel de stap naar de mentor, docent of leerlingenbegeleider te zetten. Vertel waar je tegenaan loopt. School denkt graag met je mee!

Hulp voor jonge mantelzorgers

Praat erover. Praten lucht op en maakt ondersteuning mogelijk. Je zal zien dat er meer kan dan je denkt. Je kunt eerst een vriend(in) of klasgenoot vertellen over wat jou bezighoudt. Praat op school met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld bij die ene docent waarmee je een klik hebt. Wil je liever iemand anoniem en buiten school spreken dan is er de kindertelefoon. Ook kun je gebruik maken van de chatfunctie via JouwGGD.nl

Er zijn verschillende organisaties die je online kunnen helpen bij je situatie. Zij bieden informatie, advies en lotgenotencontact voor jonge mantelzorgers. Kijk op www.mantelzorg.nl, www.jong030.nl, www.kankerspoken.nl.

Een ervaringsmaatje speciaal voor jou! Ervaringsmaatjes is een jonge student die zelf is opgegroeid met zorg in het gezin.  Een ervaringsmaatje biedt een luisterend oor, ondersteunt en onderneemt activiteiten. Meer weten? www.handjehelpen.nl

Loop je vast of helemaal niet? Je bent altijd welkom bij het jongerenwerk, voor een praatje, een goed gesprek of meedoen aan een activiteit. Heb je zelf ideeën, dat kan ook. Kijk voor meer info op www.jongerenwerkheuvelrug.nl

Wanneer je behoefte hebt aan ondersteuning en een afspraak wilt met een hulpverlener, kun je terecht bij het Sociale Dorpsteam, www.samenopdeheuvelrug.nl

Meer informatie?

https://www.jong030.nl/681040/steunpunt-jonge-mantelzorgers.html
https://www.vilans.nl/artikelen/hoe-kunnen-we-jonge-mantelzorgers-ondersteunen