Lieke Neelemans, Iris Westening, Boet Attema en Mikal van Ee doen verslag van hun excursie naar Brussel.

Jammer dat het zo kort was!

Dinsdag 5 juni en woensdag 6 juni gingen wij naar Brussel. Na school doen wij een extra activiteit: wij, Lieke, Iris, Boet, Mikal, Antoinette, Bas, Mae en Martha, zijn H4 Junior European Parliament Ambassadors (JEPA’S). Eén keer in de drie, vier weken komen we samen en leren we over de Europese Unie (van mevrouw Wieringa). Het is eigenlijk heel interessant en leuk. Niet veel mensen van onze leeftijd krijgen de kans om over de EU te leren en zo’n reis naar Brussel te maken. Een top gelegenheid om te ervaren hoe het in de praktijk in Brussel gaat.

Heel vroeg in de ochtend, rond tien over half zeven zaten we in de trein richting Brussel. Eenmaal aangekomen hadden we gelijk een spontane koffie ‘date’ met Jeroen Lenaers, lid van het Europees Parlement, op een terras aan het Luxemburgplein midden in de Europese Wijk. Daarna zijn we naar het Parlamentarium gegaan, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement. Na de lunch hebben wij een uitgebreide rondleiding gekregen door de gebouwen van de Raad van de Europese Unie/Europese Raad. Twee uur lang hebben we door de gebouwen gedoold en werd ons van alles over de Raad van de Europese Unie/Europese Raad verteld. In de namiddag zijn wij naar de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU gegaan. We spraken met een persvoorlichter en de tweede woordvoerder. Die laatste deed een boekje open over diplomatieke steekspelletjes: niet iedereen was blij met de beslissing dat het EMA (het Europese Medicijn Agentschap) naar Nederland zou gaan. Italië had het EMA ook graag gewild (werkgelegenheid). De PV van Italië heeft toen wat “roddels” over Nederland verspreid zoals “dat de bouw van het gebouw niet op tijd af zou zijn” en “dat Amsterdam geen goede vestigingsplek zou zijn”. Daar had de Nederlandse PV natuurlijk een antwoord op; er werden wat sappige “roddels” over Italië via de media verspreid.

De volgende dag, woensdag, begonnen we met een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis. Dat was erg interessant. Daarna zijn we naar het Europees Parlement gegaan. We hebben gesproken met Joost Hermans, policy advisor. Na dit gesprek kregen we een rondleiding door het gebouw. De verschillende rondleidingen waren ongelofelijk leuk. Heel bijzonder om rond te lopen langs al die plekken die je normaal gesproken alleen op de televisie ziet. Maar ook heel leuk om gewoon de simpele dingen te zien zoals waar Europarlementariërs hun koffie halen of iets gaan eten, zoals in de Mickey Mouse bar (de stoelen lijken op Mickey Mouse). Daar hebben we ook nog gesproken met Rinke Brussel (nee zijn naam is geen grapje). Rinke is politiek secretaris in Brussel. Hij vertelde ons bijvoorbeeld hoe het verkiezingsprogramma (volgend jaar vinden er weer verkiezingen voor het Europees Parlement plaats) tot stand komt.

Deze excursie was een ontzettend informatieve en interessante ervaring. Niet veel mensen krijgen de kans om dit mee te maken. Wij kunnen nu zeggen dat wij heel veel over de Europese Unie weten en dat we het belangrijk vinden dat we een Europese Unie hebben! Jammer dat het zo kort was, maar het waren twee ongelofelijk leuke dagen!