Test de Bliksemsnelle Baan op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum

Persbericht van de Provincie Utrecht

Sinds twee weken kan de Bliksemsnelle Baan, een blauwe inhaalbaan op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum, getest worden. Deze inhaalbaan is een pilot op het fietspad van de toekomst, waarmee de provincie Utrecht het gesprek aan wil gaan over mogelijke oplossingen voor de steeds drukker wordende fietspaden met grotere snelheidsverschillen tussen fietsers onderling.

Om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan, schreef de provincie Utrecht eind 2019 de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ uit. Met deze prijsvraag werden zowel bedrijven als particulieren opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker maken. De winnende ideeën zouden worden uitgetest op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum.

De Bliksemsnelle baan
Infrabedrijf KWS, één van de pilotwinnaars, bedacht een oplossing om met minimale ingrepen de verschillende snelheden van de rustige fietser, de e-bikes en de speed pedelecs op het fietspad beter te faciliteren. Met een Bliksemsnelle Baan op het fietspad haalt de snelle fietser de langzamere fietser makkelijker en veiliger in.

Geef uw mening
De Bliksemsnelle Baan is een pilot en wordt gedurende vier weken getest. Fiets over de Bliksemsnelle Baan en laat ons weten wat u ervan vond via www.fietspadvdtoekomst.nl. Op basis van de resultaten uit de enquête, en een analyse hoe de baan wordt gebruikt, brengt KWS een advies uit of een inhaalbaan potentie heeft om toe te passen op toekomstige of bestaande fietspaden.

Op weg naar dé fietsregio van Europa
Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt minder ruimte in dan de auto. We maken fietsen daarom aantrekkelijk en veilig: we verbeteren het regionaal fietsnetwerk, realiseren snelfietsroutes en kiezen voor innovaties die bijdragen aan gezond leven. Ook zorgen we voor overstapmogelijkheden bij het OV en voor voldoende fietsenstallingen. En met fietscampagnes stimuleren we iedereen om vaker de fiets te pakken, zowel voor woon- werkverkeer als voor recreatieve doeleinden. We hebben de ambitie om dé fietsregio van Europa te worden.

Meer informatie: www.fietspadvdtoekomst.nl