Op het Revius Lyceum wordt voor bovenbouwleerlingen (M4, H4/5, V4/5/6) een training aangeboden om te leren omgaan met vormen van schoolstress als faalangst en examenvrees.

Voor wie is deze training bedoeld?

Iedereen heeft wel eens last van extra stress voor een opdracht of toets op school. En een beetje spanning is ook nodig omdat je je daardoor juist beter kunt concentreren en presteren.
Bij faalangst, of stressklachten die ook bij gewone huiswerkopdrachten of toetsen optreden, is dat juist niet het geval. De spanning loopt te hoog op en zorgt dat je onder je mogelijkheden kunt gaan presteren, waardoor je minder goede cijfers haalt, of dat je last hebt van concentratieproblemen bij het leren en maken van de opdrachten. Sommige leerlingen hebben daardoor de neiging om hun werk voor zich uit te schuiven en uit te stellen. Andere leerlingen blijven leren, leren, leren, en durven zich nauwelijks meer tijd te gunnen voor ontspanning.
Veel leerlingen met deze stressklachten hebben ook last van allerlei lichamelijke klachten, zoals meer dan gebruikelijk zweten, slecht slapen, (over-)vermoeidheid, geen honger hebben
of juist extra gaan eten/snoepen, hoofdpijn of last van een black-out.

Wat biedt de faalangsttraining?

De training biedt je een mogelijkheid om faalangstige gevoelens en schoolstress beter het hoofd te bieden. In deze training leer je hoe je je op de juiste momenten kunt ontspannen. Ook wordt geleerd dat het denken veel te maken heeft met hoe je je voelt en het gedrag dat je vertoont (bijvoorbeeld uitstellen). Verder kunnen de stressklachten verminderen doordat je inzicht krijgt in de oorzaken van schoolstress en door extra informatie over bijvoorbeeld hoe je effectief kunt studeren.

Wanneer?

De training wordt in periode 2 in de vorm van workshops van zes bijeenkomsten van ongeveer 60 minuten. Er kunnen maximaal zes leerlingen aan een training deelnemen.

l. Maandag 25 november
2. Dinsdag 3 december
3. Dinsdag 10 december
4. Donderdag 19 december
5. Dinsdag 14 januari
6. Dinsdag 21 januari

Tijden maandag en donderdag: 15.40-16.40 uur en op de dinsdag is het van 14.30-15.30 uur.
De training vindt plaats in lokaal 2.16.

Aanmelden:

Je kunt je aanmelden in overleg met je studiebegeleider, of je kan jezelf rechtstreeks aanmelden om een training te volgen bij Mercedes Nieto: m.nieto@reviusdoorn.nl