Leerlingen moedigen Europese leeftijdsgenoten aan om gezond de quarantaine door te komen

Hoe zet je als middelbare school snel de knop om en zorg je dat leerlingen zo goed mogelijk de coronatijd doorkomen? Vrijwilligster bij het Revius Lyceum Doorn Nicole Wieringa startte een nieuw online project, waarin leerlingen samen met leeftijdsgenoten uit 8 andere Europese landen werken aan gezonde manieren om de quarantaine door te komen. Het levert haar de eTwinning-prijs op voor de beste Europese samenwerking in het voortgezet onderwijs. Bij de prijs hoort een geldbedrag van €1000.

De samenwerking, genaamd How do you do in times of corona crisis?, leverde de leerlingen een boel nieuwe inzichten op, maar misschien nog wel belangrijker: de leerlingen moedigden elkaar aan om vol te houden tijdens de coronaperiode, en ze maakten juist verbinding met elkaar in een periode waar de focus vooral ‘afstand’ was. Op deze manier ontstond er veel wederzijds begrip, ook omdat ieder land op een andere manier met de crisis omgaat en een andere culturele achtergrond heeft. Door middel van work-outs hield het Revius Lyceum leerlingen letterlijk in beweging. Een coach hielp hen om problemen, angsten en inzichten te delen, zodat ook het lastige mentale deel van de lockdown besproken kon worden via de online projectruimte van eTwinning, de Twinspace.

Met dit project hebben de leerlingen aan wereldburgerschap, vreemde talen en digitale vaardigheden gewerkt. Het project kon dan ook rekenen op lovende woorden van de jury. Tibby van Dijk, projectmedewerker bij Nuffic: “Dit project is er in geslaagd om in korte tijd een prachtige samenwerking op te zetten, die niet alleen ontzettend actueel is, maar die leerlingen ook echt geholpen heeft in deze lastige tijd. Ik ben ervan overtuigd dat ze de lessen die ze geleerd hebben ook in de toekomst met zich mee zullen dragen.”

De prijs is op woensdag 30 september uitgereikt.