Voor de 23 leerlingen van IBV6 was de afgelopen week heel spannend: Op 3 en 4 mei sloten zij het 3-jarige International Baccalaureate programma af met een internationaal eindexamen. Geheel onverwacht kregen we dinsdag, voor het eerst in tien jaar, bezoek van de IB inspectie.

Internationaal examen en inspectiebezoek

Op maandag werd het Comparative Commentary (Paper 1) geschreven:

De High Level leerlingen konden kiezen tussen het analyseren en vergelijken van twee verschillende online promotions of literature en twee artikelen waarin betoogd wordt dat een bloeiende economie niet per sé geluk voor iedereen betekent (uit de Japan Times en het boek The People of the Abyss van Jack London).

Het examen van de Standard Level leerlingen bestond uit het schrijven van een analyse van het artikel ‘The Journey of a Lifetime’ (uit The New Scientist) of een publicatie op de website justicehub, waarin d.m.v. cartoons wordt uitgelegd hoe rechters van het Internationaal Gerechtshof worden gekozen.

Op dinsdag schreven de kandidaten een literair essay (Paper 2). Voor dit opstel wordt gekozen uit 6 literaire vragen. Het gekozen onderwerp wordt besproken aan de hand van minimaal twee literaire werken.

Lengte van beide essays: ongeveer 750-850 woorden. Tijd: 2 uur.

En wat het school inspection report betreft: Alle onderdelen werden met ‘goed’ beoordeeld, op twee na: Leerlingen waren niet ècht stil bij het binnenkomen en het verlaten van de examenruimte. Het feit dat de klok van de wand viel, werd gelukkig niet meegenomen in de beoordeling….